KRS:n lapsityön uutisia

19.9.2018

Värien vallankumous Harmandiassa

Harmandiassa vallitsee tasapäinen harmaus, kunnes värit valtaavat sen. Nukketeatteri Sananjalan uusi esitys Harmandia saa ensi-iltansa syyskuussa.

Nukketeatteri Sananjalka Harmandia,  kuva Lars Kastilan
Nukketeatteri Sananjalan uusi esitys vie Harmandiaan. Näytelmässä on peräti yhdeksän nukkea. (Kuva Lars Kastilan).

Kansan Raamattuseuran Nukketeatteri Sananjalan punainen auto kurvailee uutterasti pitkin Suomea koko syksyn ajan. Syyskauden päättää joulukuussa Isoisän joululahja -esityksen 10-vuotisjuhlakiertue.

Sananjalan työntekijöiden Merja Luukkosen ja Mikko Piiroisen mielessä on jo uusi esitys Harmandia. Se saa ensi-iltansa 26.9. Sulkavalla. Se liittyy Kirkon kasvatuksen tulevaan Kasvurauha-teemaan.

Esityksen viestinä on, että lapsi saa olla oma itsensä. Pohjavireenä on psalmin 139 sanat: "Minä olen ihme, suuri ihme". Näytelmässä 10-vuotias Eetu ja Toivo-vaari juttelevat. Eetu kertoo hieman arvostelevaan tyyliin kaveristaan ja saa kuulla tarinan, joka auttaa häntä ymmärtämään erilaisuutta.

Vaarin tarina vie Harmandian valtakuntaan, jossa värit ovat kiellettyjä, ettei kukaan erottuisi joukosta. Väreihin liittyvät sanatkin ovat kiellettyjä. Harmautta vahtii harmaa pöllö. Mutta miten käykään, kun valtakunnassa on Kirjo-poika, jolla onkin värikäs tukka?

Mikko ja Merja ovat tehneet näytelmän käsikirjoituksen erään tarinan pohjalta. Mikko näyttelee yksinään esityksessä, jossa on peräti yhdeksän nukkea. Merja on ohjannut esityksen. Musiikin on säveltänyt Kristiina Tanhua-Laiho ja äänimaailman ovat luoneet Minna ja Jussi Pyysalo.

– Esityksen pöllö on tarkkailija, joka reagoi vain, jos se kuulee väreihin liittyviä sanoja. Kirjo-poika on juuri löytänyt värit, unohtanut pelkonsa ja löytänyt sen, mitä haluaa tehdä: maalata eri väreillä. Koko ajan taustalla on kuitenkin pelko, että joku kohta huhuilee tyyliin: Väärin, ei noin saa tehdä!, Mikko kertoo.

– Olen itsekin miettinyt tätä tehdessämme, mitkä pelot tai ketkä ihmiset rajoittavat omaa elämääni. Ja sitä, miten usein olen itse tuo toisille huuteleva pöllö?

Esitys päättyy tarttuvaan lauluun, jossa sanotaan: ”Saat rauhassa kasvaa, olla oma itsesi. Harmaatako massaa? Et ole, tiedät sen. Saat rauhassa kasvaa, olla ihme ihanin. Saat rauhassa kasvaa, sen suon mä sullekin.!”

– Sananjalan syksyn keikkakalenteri on tiivis, mutta vapaitakin aikoja on vielä muutamia, Merja vinkkaa.

sananjalka.fi

 


Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä